Hoe omgaan met hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen (stuifmeel van grassen, planten of bomen) die vele mensen in bepaalde periodes van het jaar lelijk parten speelt. Ben jij ook een hooikoortslijder? Dan komen deze tips voor jou ongetwijfeld van pas!

Symptomen van hooikoorts

Heb je last van niezen, een loopneus of eerder een verstopte neus? Jeuken of tranen je ogen bij die eerste mooie lentedagen? De kans is groot dat je hooikoorts hebt.

Tips tegen hooikoorts

Hooikoorts kan vervelend zijn, maar gelukkig bestaan er heel wat nuttige tips en middeltjes om deze vervelende allergie onder controle te houden. Zo kan het al helpen om net wat vaker een douche te nemen. Zo spoel je de pollen die via bomen en struiken op je lichaam terechtkomen af. Het kan goed zijn om je huisdieren een regelmatige wasbeurt te geven, zodat ook het stuifmeel tijdig uit hun vacht verdwijnt.

 

Ook je beddenlakens geregeld wassen kan helpen. Laat de lakens dan best wel niet buiten drogen. Anders loop je het risico dat zo opnieuw pollen in je slaapkamer belanden.

 

Uitstappen op een intelligente manier plannen, kan zeker helpen om je hooikoortsprobleem onder controle te krijgen. Wil je een stapje in de wereld zetten? Dan is het beter om die boswandeling of picknick te vervangen door een tripje naar zee. Daar is de pollenconcentratie lager dan elders in ons land.

 

Viel er net een verfrissende plensbui? Dan is het voor jou als hooikoortslijder het uitgelezen moment voor een natuurwandeling of een sportsessie. Het grootste deel van het stuifmeel is dan weggespoeld waardoor je automatisch minder last zult hebben van je allergie.

 

Wil je een correct beeld van de pollenconcentratie op een bepaalde dag? Check dan zeker de Air Allergy-site van Sciensano. Zo weet je meteen waaraan jij je die dag kunt verwachten.

Hooikoortsmedicatie

Slaag je er ook na het volgen van deze tips niet in om je hooikoorts onder controle te houden? Dan kan aangepaste medicatie soelaas bieden. Je huisapotheker bij de zorgplek kan, afhankelijk van de aard van je klachten, het juiste product adviseren. Belangrijk is je neus te spoelen met fysiologisch water waardoor de pollen die reeds in je neus aanwezig zijn, worden weggespoeld. Is dit niet voldoende, dan helpen wij je graag verder met persoonlijk en gepast advies in één van onze apotheken.

 

Interesse? Vraag vandaag nog naar de mogelijkheden!

Advies
+
Tips om huidkanker te voorkomen
Lees meer >
+
Goede voornemens: stoppen met roken
Lees meer >
+
Wat moet er in jouw reisapotheek?
Lees meer >
Bekijk alle artikels
Kom langs bij de zorgplek

Wees welkom in elk van onze apotheken in Wijgmaal voor gezondheidszorg op jouw maat!

Wijgmaal Dorp
Meer info
Wijgmaal Brug
Meer info
Herfstbooster van de Zorgplek
-->