Zieke kinderen zijn vaak een hoopje ellende. Je wil als ouder niets liever dan dat zoon of dochter snel weer beter is. De dokter schrijft daarom een geneesmiddel voor, maar wat als je kind weigert het te nemen? Niet fijn om je kind te moeten dwingen, ziek zijn is al erg genoeg zonder extra drama. Hieronder zetten we een aantal tips & tricks op een rijtje. Met de expertise van de Zorgplek en jouw inschattingsvermogen als zorgzame ouder komt het zeker in orde.
Laat je kind zelf kiezen welk glas of welk lepeltje het wil gebruiken om een geneesmiddel te nemen. Daarnaast kan je de medicatie mengen met een kleine hoeveelheid voedsel dat je kind lekker vindt, zoals appelmoes, yoghurt of pudding. Een geneesmiddel innemen wordt zo minder erg. Kinderen houden ook van routine en voorspelbaarheid. De meeste geneesmiddelen worden sowieso op een vast tijdstip ingenomen. Dus een extra ritueel ’s morgens of ‘s avonds is soms alles wat nodig is.
Let op: niet alle medicatie mag met om het even welk voedsel ingenomen worden. Zeker melkproducten zijn soms beter te vermijden. Vraag bij twijfel zeker advies aan je huisapotheker.
Veel medicijnen bestaan in verschillende vormen. Misschien heeft je kind het moeilijk met pilletjes slikken. Best mogelijk dat hetzelfde geneesmiddel ook als een siroop bestaat. Het toedienen in een spuitje is voor sommige kinderen minder erg dan het doorslikken van een pilletje. Daarnaast doen ook kauwtabletten of smelttabletten het vaak beter bij kinderen. Vraag ernaar bij de Zorgplek . Ook in taal kan je een alternatief vinden. Kinderen reageren soms fel op woorden zoals ‘medicijn’, ‘dokter’ en ‘ziek’. Je kan daarom met je kind ook spreken over een ‘speciaal siroopje’ of een ‘gezondheidsdrankje’ in plaats van over ‘een geneesmiddel nemen’. Dat past vaak beter in hun leefwereld.
Forceer niets als je kind weerstand biedt. Neem de tijd, wees geduldig en probeer verschillende tactieken totdat je vindt wat werkt. Je kan je kind zeker ook prijzen en eventueel een beloning geven als het zich aan de afspraak houdt om zijn of haar geneesmiddel te nemen. Sommige kinderen merken al gauw dat het niet zo erg is als ze dachten. Bij anderen blijft het een strijd, maar met de juiste trucjes lukt het toch. Je kan je kind ook betrekken in het proces, door hem of haar te laten helpen om de verpakking te openen of de doseerspuit vast te houden. Dit kan al genoeg zijn om de ervaring positief te maken voor je uk.
Kinderen houden van verhaaltjes. Misschien lukt het wel om het geneesmiddel te integreren in een sprookje, als een toverdrank bijvoorbeeld. Of je kan een kort, vrolijk liedje zingen terwijl je het geneesmiddel geeft, zo maakt je kind een positieve associatie. Je kan je kind ook het geneesmiddel eerst aan zijn of haar favoriete knuffel laten geven, zo wordt het innemen allemaal wat minder eng.
Verder kan je je kind ook een video laten zien of een spelletje laten spelen op je smartphone of iPad. Alles wat werkt is toegelaten. Je wil in de eerste plaats dat je kind het geneesmiddel binnenkrijgt.
Als het echt een te erge strijd wordt, aarzel dan niet om hulp te vragen aan je huisapotheker. Die kan nog specifiek advies geven op basis van de behoefte van jouw kind, en zo nodig doorverwijzen naar de kinderarts.
Ook andere zorgverleners weten soms goed hoe ze op een lieve en geruststellende manier met kinderen kunnen communiceren. Ze hebben misschien nog andere strategieën om je kind gerust te stellen als het een geneesmiddel moet nemen. Zeker het proberen waard.
Verander nooit zomaar de dosering zonder overleg met een zorgverlener.
Wees welkom in elk van onze apotheken in Wijgmaal voor gezondheidszorg op jouw maat!
Acht Meistraat 32
3018 Wijgmaal
+32 16 44 52 49
Vaartdijk 11
3018 Wijgmaal
+32 16 44 55 40